maanantai 21. toukokuuta 2012

Lavalla: Neat Neat

(c) Laura Leppänen

Neat Neatiä ei varmaan yksikään ole kuunnellut ajattelematta heti Musea ja Radioheadiä. Ne tulivat itsellenikin mieleen, kun joskus aikoinaan ensimmäinen EP päätyi kuunteluun. Näihin jättiläisbändeihin vertaaminen ei varmasti ole kenenkään edun mukaista, asetelma on epäreilu heti alkuunsa. Muistatte varmaan, miten Lapkoa verrattiin aikoinaan Placeboon? Ajan kanssa Lapko kuitenkin pääsi leimasta eroon ja alkoi kuulostamaan Lapkolta. Tämä muutos on varmasti edessä jossain vaiheessa myös nuorelle helsinkiläisyhtyeelle, sillä Musen varjossa elämä ei välttämättä ole kovin ruusuista.

Neat Neat on nuori bändi, jonka nuoruus kuuluu musiikissa tietynlaisena rönsylyinä suuntaan ja toiseen. Paketti pysyy kuitenkin kasassa ja eeppisyydestään huolimatta bändi onnistuu olemaan raikkaan kuuloinen. Neat Neatissä on sellaista intoa ja paloa, joka antaa anteeksi puutteita. Live-esiintyminen on ehdottomasti tämän yhtyeen valtti. Keikoista olen aikaisemmin kuullut paljon hyvää, ja vihdoin pääsin myös itse näkemään bändin livenä. 19.5 Lahdessa järjestetty Loiva-Klubi oli konseptiltaan toimiva, mutta fyysiseltä ympäristöltään bändille haastava esiintymispaikka. Kuulijoita kerääntyi lavan ympärille kuitenkin kiitettävästi kovista volyymeistä huolimatta. Bändin innokkuus välittyi lavalta yleisöön ja keikka vedettiin täysillä, anteeksi pyytelemättä. Neat Neatin rohkeus antaa kaikkensa lavalla on piristävä näky Suomessa. Taustalla pyörivien visuaalien kanssa muodostettu kokonaisuus toimi hienosti. On mukavaa nähdä, kun bändi panostaa keikoilla myös ulkoiseen antiin.

Yökerhossa pidettävä indieklubi tuo mukanaan omat haasteensa, vaikka yleisöä olikin paljon. Eeppisiin melodioihin ei ole helppo siirtyä, kun minuuttia aikaisemmin juuri täysikänsä saavuttaneet tytöt ovat radiohittien tahtiin näyttäneet parhaita liikkeitään tanssilattialla, ja hotellin pukumiesvieraat nojailevat tiskiin melusta valittaen. Onneksi tiskiltä jaettiin kuitenkin ilmaisia korvatulppia, joiden avulla halukkaat saivat keikasta kaiken irti. Yllättävän moni lopulta keskittyi kuuntelemaan keikkaa, ja syystäkin. Soitto sujui ja laulaja-synisti Otto Eklundin laulusuoritukset olivat aivan omaa luokkaansa. Bändi nautti selkeästi olostaan lavalla, ja näytti ja kuulosti nimenomaan bändiltä. Kokonaisuus toimii. Neat Neatilla on iso soundi ja suuren äänenpaineen sijaan bändi vaan tarvitsisi suurempia venueita. Jännityksellä jäämme odottamaan, mihin suuntaan bändi musiikkiaan jatkossa vie! 

Fiilistellä voi tämän vanhan livepätkän avulla:


-r