sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Biisi: Blind Architect - Lebanon


On aika ottaa askel salaisen rakkauteni, post rockin pariin. Salainen on ehkä väärä sana, kiistelty olisi sopivampi. Post rock, eli postis  on parhaimmillaan parasta, pahimmillaan äärimmäisen tylsää, puritanistista ja naurettavaa. Genreen kuuluu kirjoittamattomia sääntöjä, jotka rajoittavat sen kehittymistä.

Laulua ei saa olla,  se ken laulaa ei ole true. Jokaisen biisin tulee loppua kitaratykittelyyn.  Kitaratykittelyn laadun määrää plektrakäden nopeus. Ja sepä se on todella siistiä. Mitä isompi valli, mitä enemmän kaikuja ja delayta, sitä isompi kliimaksi.

Omaan makuuni puhdas post rock on liian rajoittunutta. Monon keikka oli yksi tylsimmistä keikoista hetkeen. Ihailen post rockissa lähinnä genren bändien kykyä luoda isoutta, käsin kosketettavaa tunnetta, kauneutta ja ajattomuutta. Mielestäni parhaat post rock-yhtyeet hyödyntävät juuri näitä elementtejä, sitoutumatta genren kehitysvammaan.

Tänään esittelen teille suomalaista post rockia. Sellaisena kuin itse haluan post rockini tarjoiltavan. Blind Architect on kokkolalainen post-rock/shoegaze-yhtye. Yhtyeeltä on tähän mennessä tullut yksi EP.

Yhtyeen kitaristin kuoltua, bändillä oli kaksi mahdollisuutta. Lopettaa hommat, tai jatkaa loppuun asti. Onneksi yhtye päätti jatkaa, sillä nyt se valmistelee debyyttialbumiaan tuottaja Jonas Olssonin (mm. Callisto, Deep Insight) kanssa.

Albumi julkaistaan maaliskuun alussa. Siltä on tähän mennessä irroitettu kaksi sinkkua, viime vuoden puolelta Cure Me Dementia ja uusi musavideobiisi Lebanon.