lauantai 13. heinäkuuta 2013

# 39 August Saarinen & Vuolas Virta

August Saarinen (c) Eino Nurmisto
Kaikki tietää, että iskelmä on ihan hirveässä buumissa tällä hetkellä. Tai no, ne jotka eivät sitä tienneet, niin nyt kerron teille: "Iskelmä on ihan hirveässä buumissa tällä hetkellä". Tästä kielivät mm. ällöttävästi nimetyn We Love Helsinki-järjestön Juhannustanssit, jotka suolaisesta lipunhinnastaan (15e ovelta DJ-musiikista) huolimatta ovat menestyneet todella hyvin.

Iskelmä-buumi ei kuitenkaan ole täysin stadilaisten juttu, vaan suomalainen kansanmusiikki on löytänyt tiensä jengin spotarilistoille myös muissa yliopistokaupungeissa. Iskelmä ja lavatanssit. Kyseessä on nuorten kaupunkilaisten uudelleenherääminen vanhalle perinteelle, jossa he eivät ei ole saaneet olla aiemmin osallisina. Landellahan lavatanssikulttuuri on katoava luonnovara, nyt on kaupunkilaisten vuoro.

Kuten tekstin negatiivisesta latauksesta ehkä voi jo päätellä, en ole ollut hirveän innoissani iskelmämusiikin buumista. Siinä missä perinteinen iskelmä on tullut lähemmäs pop- ja rock-musiikkia särökitaroineen ja AOR-vaikutteineen. Perinteinen suomalainen listakama on liikkunut jatkuvalla syötöllä lähemmäs perinteistä iskelmämusiikkia. On lähes mahdotonta erottaa näitä kahta toisistaan, vertaa Suvi Teräsniska ja Haloo Helsinki!.

Onneksi selvästi valtavirrasta erottuvia valopilkkuja on olemassa myös näissä karkeloissa. Sillä ainakin omaa tuskaani helpottaa August Saarinen & Vuolas Virta-tyyppiset ratkaisut. Sen sijaan, että lähdettäisiin keksimään pyörää uudelleen, ollaan, no, tavallaan keksitty pyörä uudelleen. Olavi Virta, suomalaisen iskelmän kiistämätön kuningas on otettu käsittelyyn ja niin kuin Saarisen debyyttialbumin nimi Mestarin Uudet Vaatteet jo kertookin, kaikki on laitettu uusiksi.

Hauska juttu muuten. Pakko kertoa, että tajusin joku aika sitten, että Augusthan on lapsuuden ystäväni. Pelasimme katulätkää hänen, sekä muiden pihapiirin lasten kanssa. Sittemmin emme ole juurikaan pitäneet yhteyttä, vaikka meillä on vieläkin osittain sama tuttavapiiri. Pari vuotta sitten päädyimme kuitenkin juhannuksen viettoon samaan paikkaan. Siellä August esitti juhlaväen iloksi itselleni täysin tuntemattomia biisejä. Ja jengihän oli ihan pähkinöinä.  Eihän minulla ollut hajuakaan vielä sillon mistä oli kyse.

Nyt kaikki kuitenkin käy järkeen, eikä ole mikään ihme, että tuo innostus ei jäänyt sen kaveriporukan sisälle. Kuten alla oleva video singleen Sonja hyvin kertoo, juttu on vähintäänkin mielenkiintoinen. August on yhtyeineen koko heinä-/elokuun keikoilla ja suosittelen menemään tsekkaamaan. August on todella lahjakas laulaja. Sen lisäksi hänellä on muistikuvieni mukaan aivan mielettömän napakka ja tarkka rannelaukaus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti